Solar / UV:

Actuele zonnestand

actuele zonkracht

Legenda

UV-index Zonkracht Huid verbrandt
1-2
Vrijwel geen Niet
3-4
Zwak Bijna niet
5-6
Matig Gemakkelijk
7-8
Sterk Snel
9-11
Zeer sterk Zeer snel

actuele zomerradar

De hoeveelheid ultraviolette straling wordt uitgedrukt in de zonkracht, een index die in Nederland kan variëren van 0 (wanneer er geen uv-straling is) tot 10 (voor de maximale hoeveelheid ultraviolet zonlicht). Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger).

In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen. In de buurt van de evenaar komt dat doordat de zon hoger aan de hemel staat, waardoor de zonnestralen minder gebroken worden door de atmosfeer. In de bergen is de atmosfeer minder dik.

De hoeveelheid ultraviolette straling neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. 's Zomers in Nederland is de zonkracht op z'n hoogst vaak 7 of 8, 's winters is er vaak een zonkracht van 1 of minder. De zon staat op haar hoogst tussen 12 en 3 uur 's middags.

De hoeveelheid uv-straling is ook afhankelijk van wolken, vocht en stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De op grote hoogte in de atmosfeer aanwezige ozonlaag beschermt het aardoppervlak tegen uv-straling.

De temperatuur heeft geen directe invloed op de zonkracht. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel geldt in Nederland en België dat in warme jaargetijden de zon een grotere hoogte kan bereiken en er gemiddeld minder bewolking aan de hemel is, twee factoren die de zonkracht beïnvloeden.
Wat is het gemiddeld aantal zonuren in Nederland?
In vergelijking met de zuidelijke landen in Europa Heeft Nederland gemiddeld wat minder zonuren, gemiddeld 1550 uren zon per jaar. Vooral de kustprovincies zijn over het algemeen zonnig.

In de kustprovincies (Zeeland, Zuid- en Noord-Holland) is de meeste kans op een zonnige dag. Hier schijnt de zon gemiddeld per jaar 1600 uur. Het plaatsje De Kooij mag zich de zonnigste plaats van Nederland noemen. Hier zijn jaarlijks gemiddeld 1650 zonuren.

Zonnekaart
De minste zonneschijn heeft de achterhoek. In deze regio schijnt de zon per jaar gemiddeld maar 1450 uur. Dit is ruim 150 uren zon per jaar minder dan op Texel.

Met gemiddeld 204 uur schijnt de zon het vaakst in de maand mei. Ook in de maanden juli en augustus is het zonnig. In juli zijn er gemiddeld 196 zonuren en in augustus 192 zonuren. In de wintermaanden december, januari en februari zijn er gemiddeld het minste aantal zonuren. In december is er weinig zon, 44 uur