KNMI pluim

Europees model

Amerikaans model

De betekenis van de kleuren:

De rode lijn: de operationele ECMWF-verwachting
De blauwe streeplijn: de onverstoorde controle-run
De groene lijnen: de 50 verstoorde verwachtingen
De bruine stippellijn: het ensemble-gemiddelde
De bruine bolletjes: de zogenoemde gidsverwachting, afgeleid op basis van o.a. de operationele verwachting, het ensemble-gemiddelde, en -statistisch- gecorrigeerd voor de systematische fouten.

De onzekerheid van de verwachting neemt toe met het groeien van de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. Na het maken van de operationele ECMWF-verwachting met een rekenmodel met hoge resolutie wordt de berekening 51 maal herhaald.

De eerste herhaling, de controle run, gebeurt met dezelfde uitgangstoestand als de 'run' met het hoge resolutie-model die de operationele verwachting opleverde. Deze zogenoemde controle-run biedt de mogelijkheid te vergelijken met de operationele run (in het plaatje resp. de blauwe en de rode lijn).

Bij de overige herhalingen is de begintoestand een beetje verstoord t.o.v. de beide eerste runs; dit om de effecten van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Als alle 52 verwachtingskrommen voor een grootheid worden uitgezet tegen de tijd dan ziet het totale plaatje eruit als een soort rookpluim: vandaar de naam pluimdiagram of kortweg pluim.