solarpanel

Zonnepanelen – weerstation

Zonnepanelen

Weerstation Grou gebruikt zonnepanelen. 10 panelen van 200 Watt  liggen op het dak die op het ZZO is gericht. Met behulp van een SMA HF-2000 omvormer wordt de opgewekte gelijkstroom omgezet in een 220V wisselspanning die direct gebruikt kan worden of teruggeleverd aan het energienet. Er wordt in de meterkast gebruik gemaakt van een draaistroommeter. Het terugdraaien van deze meter op het ogenblik dat er meer stroom wordt geproduceerd door de panelen dan gebruikt is altijd weer goed om te zien.

sma hf2000 omvormer zonnepanelen

sma hf2000 omvormer

webbox zonnepanelen

Sunny webbox

De opbrengst is sterk afhankelijk van het weer en de jaargetijde. Op een zonnige dag in het late voorjaar kunnen opbrengsten van 12 Kwh gehaald worden. In de winter echter op grijze donkere dagen kan de opbrengst blijven steken op 0,2 Kwh.

zonnepanelen

In de bovenstaande grafiek wordt de maandopbrengsten in een staafgrafiek getoond. Duidelijk is dat de maanden mei, juni, juli en augustus de hoogste opbrengsten genereert. Gemiddeld boven de 200 Kwh. Op zonnige dagen in het voorjaar wordt er tot 12 Kwh geleverd.

De gegevens van de zonnepanelen worden door een Sunny Webbox op de site van het weerstation geplaatst. De speciale pagina Solarpanel geeft een uitgebreid overzicht van de opbrengsten van de zonnepanelen. Elke vijf minuten wordt de daggrafiek bijgewerkt. De verwachting is dat in 5 jaar de gehele investering van de zonnepanelen is terugverdiend.